© Forsmans ishavsalger - Ishavsalger.se 2024
Carrageen
Carrageen (Carrageen Condrus-crispus) är en mörkröd persiljeliknande alg med 80 % gelé-
substans och räknas som en bred näringsprofil. I dag ser vi att havets stora resurs havsalgerna,
har fått en renässans och är tillbaka som ett viktigt livsmedel och tillskott för oss människor
och djur.
Även rödalgen Carrageen innehåller alla mineraler, vitaminer och hela skalan av spårämnen.
Har används som tillsatser i livsmedel och bröstmjölk sedan ungefär femtonde århundradet.
Carrageen är ett godkänt vegetariskt alternativ till gelantin och är godkänt i obegränsad
mängd i all industriell livsmedelstillverkning som närings– och förtjockningsmedel. Benämnes
E 407. Vid tillverkning av t.ex. marmelader, röror, majonäs, glass, potatis– och räksallad samt
grädde med låg fett halt, m.m.
Det är välkänt att alger kan binda tungmetaller och renar kroppen från slaggprodukter, stärker
immunförsvaret och gör kroppen starkare. Så även Carrageen med 80 % geléaktig substans som
ska kokas med vatten och ersätter animaliska förtjockningsmedel. Intaget av Carrageen tillför
kroppen vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen. Det gele’artade alginet som finns
i Carrageen går osmält genom tarmen och förhindrar slaggprodukter att nå blodbanan.
Slaggprodukter och tungmetaller som fångats upp under matsmältningsprocessen går i stället
ut den naturliga vägen, men behåller och tillgodogör sig av de näringsrika delarna.
Recept hur man kokar och använder Carrageen och recept på grönsakschutny, jordnötssmör
och nyttigt godis finns att hämta hos mig.
Carrageen används även för att naturligt rensa luftvägarna.
Carrageen